De Keltische Knoop

Een paar dagen geleden bezocht ik de quilt-workshop “De Keltische Knoop”.  Volgens Wikipedia ziin Keltische knopen “een variëteit van (meest eindeloze) knopen en gestileerde grafische voorstellingen van knopen, gebruikt voor versiering, overgenomen door de oude Kelten. Deze knopen zijn het meest bekend voor de versiering van christelijke monumenten en manuscripten zoals het Boek van Kells en de Lindisfarne-evangeliën.”  Ook voor quilts worden ze graag gebruikt en leveren soms prachtige resultaten op, zoals je iaan het ontwerp van de docente Lies Bos kunt zien:

In de workshop, die een hele dag duurde, leerden wij eerst het maken van een biaisband en het appliqueren. Wij moesten een las maken en een hoek naaien:

In de tweede helft ontwierpen wij zelf een knoop. Daarbij teken je alleen een deel daarvan, een “taartpunt”:

Deze taartpunt wordt dan zes keer overgebracht op – heel toepasselijk – bakpapier, daarna worden de lijnen verdubbeld. Voor dit karwei heeft onze docente een ingenieus voorwerp bedacht, de verdubbelaar:

Als je alles goed gedaan hebt, moeten aan het einde van de knoop de juiste lijnen op elkaar treffen – en het lukte inderdaad. Nu nog erop letten, dat elk band bij een kruispunt een keer over en de volgende keer onder het andere gevoerd wordt, dan is het ontwerp klaar:

Het was een geslaagde workshop, wij hebben in vrij korte tijd alles geleerd, wat voor dit bijzondere patroon belangrijk is. Ooit ga ik zeker zelf zo’n mooie quilt maken!

Advertisements
Kategorien: Steckenpferde / stokpaardjes | Schlagwörter: , , , , , | Hinterlasse einen Kommentar

Beitragsnavigation

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Google+ Foto

Du kommentierst mit Deinem Google+-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

w

Verbinde mit %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Erstelle eine kostenlose Website oder Blog – auf WordPress.com.

%d Bloggern gefällt das: