Lewis

Nee, hier gaat het niet over de Engelse detective, of in ieder geval alleen indirect. Twee jaar geleden hadden we al een zeehond, Mara, geadopteerd. Nu vonden we, dat het weer eens tijd werd voor een nieuwe zeehond. Na een leuke mailwisseling met de zeehondencreche Pieterburen mochten wij een naam kiezen. Het werd Lewis, omdat de hoofdpersoon van de boven genoemde detective Robert (Robbie) Lewis heet. Dit vonden we wel passend.

En hier is hij dus:

Lewis

Hij werd op 14 januari op Vlieland gevonden es is ongeveer 6 maanden. Hij heeft last van longwormen en kan dus niet meer naar voedsel duiken. Daardoor weegt hij alleen nog ongeveer 18 kg. Dit is niet veel, als je weet dat een zeehond na 5 weken, als hij niet meer door zijn moeder wordt verzorgd, al minimaal 30 kg moet wegen en dat het gewicht van een volwassen zeehondmannetje ca. 140 kg is.

In de afgelopen decennia kwamen heel veel zware metalen en andere giftige stoffen in de waddenzee terecht – door het dumpen van afval in de noordzee en de rivieren. We herinneren ons wat veel fabrieken vroeger gewoon in de Rijn hebben laten lopen! Het water is gelukkig inmiddels wer veel schoner, maar het zal nog vrij lang duren voordat zich ook de grond van de waddenzee weer helemaal hersteld heeft. De giftige stoffen worden door plankton en andere minuscule organismen opgenomen, die door vissen gegeten worden, die op hun beurt weer door de zeehonden verorberd worden. Op die manier hopen ze op zich in de speklaag van de zeehonden. En als een vrouwtje zijn jong zoogt, wordt deze speklaag afgebroken en de giftige stoffen komen in de moedermelk terecht. Op deze manier komen ze direct bij de jonge zeehonden binnen. Daardoor wordt hun immunnsysteem aangetast, en ze zijn dus bijzonder vatbaar voor ziektes en parasieten zoals de longworm.

Lewis zal nu een paar weken in quarantaine verblijven, waar hij met voedsel en medicijnen verzorgd wordt. Daarna kan hij hopelijk naar een groter bassin verhuizen, waar hij kan zwemmen en met soortenoten spelen. Als alles goed gaat, zal hij over twee of drie maanden worden vrijgelaten. Misschien kunnen we er dit jaar bij zijn.

Helaas staan bij de nieuwe website van de zeehondencreche niet meer de namen van de zeehonden vermeld, die in de verschillende ruimtes verblijven, zodat we Lewis niet kunnen volgen, zoals we dat toen bij Mara deden. Maar we zullen hem zeker gauw een keertje bezoeken.

Advertisements
Kategorien: "Gewoon" dagelijks leven | Schlagwörter: , , , , , , , , | 6 Kommentare

Beitragsnavigation

6 Gedanken zu „Lewis

 1. Marian van 't Klooster

  Dat het Lewis maar heel goed mag gaan!
  En de zeeën, het milieu…
  En dat wij doen wat in ons eigen vermogen ligt om daaraan een bijdrage te leveren!

  • Dankjewel, Marian. Het zijn maar kleine dingen, die we kunnen doen, maar als iedereen een beetje meehelpt, komen we een heel eind, hoop ik.

 2. Augustine Blake

  In Canada is zaterdag het omstreden zeehondenjachtseizoen weer voor geopend verklaard. De vissers in de afgelegen eilandgemeenschappen van Quebec en Newfoundland zeggen dat de jaarlijkse jacht op zeehonden voor hen noodzakelijk is, omdat ze anders niet kunnen rondkomen. Volgens dierenrechtenactivisten is de jacht echter barbaars en weegt de opbrengst niet op tegen de slechte publiciteit die de jacht Canada oplevert. Vorig jaar bracht de slachting van ongeveer 325.000 zeehonden omgerekend 13,84 miljoen euro in het laatje, en volgens de Canadese overheid is de zeehondenpopulatie dermate gezond en groot dat ook dit jaar weer een zelfde aantal kan worden gedood. Volgens een activist van de Amerikaanse Humane Society zijn dit jaar echter veel zeehondenpups verdronken. Door relatief hoge temperaturen zou het ijs dun zijn en hierdoor zouden veel kleine zeehondjes nog voordat ze konden zwemmen in het water terecht zijn gekomen. Een woordvoerder van het Canadese ministerie van visserij betwistte dat. Van de gedode zeehonden wordt het spek en de pels afgestroopt. Afnemers van deze producten bevinden zich vooral in Noorwegen, Rusland en China.

 3. Pingback: Zu Besuch bei / Op bezoek bij … Lewis | Grenzwanderer

 4. Pingback: Van Smartphones en “Sealfies” | Grenzwanderer

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Google+ Foto

Du kommentierst mit Deinem Google+-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

w

Verbinde mit %s

Bloggen auf WordPress.com.

%d Bloggern gefällt das: