Waar gaat het over?

‚Does the world really need another book on nineteenth-century fiction?‘ said Basil. – ‚I don’t know, but it’s going to get one,said Robyn. (David Lodge, „Nice Work“)

Ook ik heb geen idee, of de wereld nu op nog een blog zit te wachten, maar daardoor wil ik me niet langer laten weerhouden. Grenzwanderer – grenswandelaar dus.

Zoals auteur Phil Rickman zei, zijn de mensen die in grensstreken wonen (hij is zelf thuis in de English-Welsh borders), soms een beetje vreemd. Doordat ik zelf nu ook al een aantal jaren in de Nederlands-Duitse grensregio woon, vind ik dit onderwerp spannend. Kan een “grensganger” gewoon het beste van de twee landen eruit pikken, of is hij toch eigenlijk “vlees noch vis”? Iets van allebei, zou ik zelf zeggen. Daarom staan in dit blog ook artikelen in twee talen:  Nederlands en Duits.

Maar een grens is niet alleen een plek, waar een land ophoudt en een ander land begint. Ook in figuurlijke zin loop je steeds tegen grenzen aan- die van andere mensen, verschillende vakgebieden, het eigen lichaam etc.

Het blog „Grenzwanderer“ gaat over de vele pogingen, grenzen op te zoeken, te verleggen, te overwinnen, maar ook grenzen te herkennen, te bewaken en ook te stellen (“tot hier en niet verder”). Zo zijn reizen niet alleen een mogelijkheid, om landsgrenzen te overschrijden, maar ook zijn eigen grenzen op te zoeken, als je bijvoorbeeld weer eens vloekend op de fiets zit en probeert, een berg omhoog te komen. Maar ook in het dagelijkse leven heb je steeds weer met grenzen te maken, die je moet overwinnen of accepteren. Dit is nu echt niet zo serieus als het misschien klinkt, in tegendeel, vaak kan het tot heel grappige situaties leiden.

Het blog bevat stukjes in het Nederlands en in het Duits, en een aantal zelfs in beide talen. Maar dit is afhankelijk van de situatie en de context, waarin de teksten ontstaan zijn. Gedeeltelijk zijn ze ook naar talen in de categorieën ingedeeld, maar dit is niet altijd mogelijk. Daarvoor vraag ik jullie begrip.

Op het moment zijn er erg veel Duitstalige stukjes over boeken, dit als gevolg van de deelname aan twee boekenprojecten.

Commentaren zijn altijd welkom en mogen ook best kritisch zijn, mits iedereen beleefd blijft. Beledigingen van welke aard dan ook worden door mij verwijderd.

Tot slot nog veel plezier bij het rondneuzen en lezen!

Petra

Hinterlasse einen Kommentar

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Google Foto

Du kommentierst mit Deinem Google-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Bloggen auf WordPress.com.

%d Bloggern gefällt das: